Ingrid Berens

ingridWat past wel bij haar…

Verfrissend, de brug slaan tussen visie en uitvoering, gestalte geven aan de wens van directie in weerbarstige praktijk.

Welke beroepen heeft zij uitgeoefend…

Financieel adviseur, Relatiemanager Intermediaire BankZaken,
Adjunct Rayon Directeur, Change en project manager, Salestrainer/coach.

Waar heeft zij haar ervaringen opgedaan…

Ik heb mijn jarenlange werkervaring opgedaan bij een grote financiële dienstverlener. Ik heb gedurende 11 jaar bij hetzelfde bedrijf gewerkt in verschillende functies, van commercie tot management.

Als manager gemerkt dat ik een passie heb voor het ontwikkelen van mensen.

Vertel daar eens wat meer over…

Als adjunct rayondirecteur heb ik aan veel verschillende mensen en functiegroepen leiding mogen geven. Van zeer ervaren professionals tot starters op de arbeidsmarkt. Ik was hierbij o.a. verantwoordelijk voor het implementeren van diverse veranderingen binnen ons kantoor. Door op zoek te gaan naar de overtuigingen van ieder individu werden deze veranderingen een succesvol traject waar iedereen aan mee heeft gewerkt. De omslag van een weerstand tegen de verandering naar acceptatie is voor iedereen anders. De zoektocht naar wat mensen nodig hebben om de verandering te accepteren dat maakt dit proces voor mij uitermate boeiend.

De laatste verandering was die met de grootste impact. Mijn werkgever werd samengevoegd met een zustermaatschappij en dat betekende onzekerheid voor het grootste deel van de medewerkers. Doordat ik als manager een onderdeel ben geweest van dit transitie proces ben ik weer bevestigd in mijn overtuiging dat de manager enorm belangrijk is in de begeleiding / ontwikkeling van zijn medewerkers. Dat heeft mij doen besluiten om van het begeleiden en ontwikkelen van mensen mijn vak te maken.

Voordat ik als zelfstandige ben gestart heb ik nog een jaar als change- en project manager het verandertraject mogen begeleiden om de brug te bouwen van gewend naar gewenst gedrag vanuit de centrale geleide organisatie.

Hoe ben jij dan als trainer/coach en adviseur…

Als trainer en begeleider kan ik de deelnemers benaderen vanuit de praktijk, met eigen voorbeelden. Ik heb gemerkt dat veel deelnemers dit prettig vinden en dat hierdoor snel een vertrouwensband ontstaat.

Vanuit deze vertrouwensband kan ik deelnemers uitdagen en prikkelen om hun eigen gedrag en overtuigingen vanuit een andere invalshoek te bekijken. Als trainer wil ik zonder oordeel mensen een spiegel voorhouden waardoor het duidelijk is welk effect hun eigen gedrag heeft.

Zo leren bijvoorbeeld teamleden en hun manager constructief om te gaan met verschillende karakters en langs deze weg het beste in elkaar naar boven te halen. De teamleden verdiepen hun inzicht in het eigen gedrag, dat van de anderen en leren over de individuele behoeftes die hierbij een rol spelen.

Een van de instrumenten die ik hiervoor in kan zetten is de Birkman methode.

En als je niet aan het trainen/coachen bent…

Ben ik een vat vol schijnbare tegenstellingen. Ik ben dol op gezelligheid, met vrienden lekker eten en drinken buiten de deur en ik sluit me ook graag op met een spannend boek. Ik ga graag op reis met mijn vriend, waarbij ongerepte natuur liefst afgewisseld wordt met een drukke stad.

Hardlopen en yoga….en tussendoor ben ik vrijwilliger bij de dierentuin in Rotterdam (Blijdorp).